Att ta tillbaka sitt efternamn eller inte?

Jag har fått en del frågor om hur jag ska göra med mitt efternamn. Ska jag behålla Lagergren eller ta tillbaka det jag hade innan och är född med, nämligen, Lindström?

Alice och Philip heter Lagergren i efternamn och de kommer att fortsätta heta det och jag tycker att ett efternamn nämligen räcker och inte att de ska ha dubbla efternamn. Jag tog Lagergren när vi gifte oss för att jag tyckte samma sak om mitt eget efternamn. Jag ville att familjen skulle heta samma och jag ville inte ha dubbla efternamn. Men jag är inte en Lagergren, utan en Lindström även om jag gärna hade delat efternamn med mina barn. 

Jag vet att det inte är så vanligt att männen byter efternamn vid giftemål, men ni som har gjort det, och sen skiljt er, Tog ni tillbaka ert första efternamn eller behöll ni ert tagna namn? Undrar även samma sak för er kvinnor som tagit er f.d mans efternamn? Vad jag har förstått är ett av de främsta argumenten till att inte byta tillbaka att man vill ha samma efternamn som sina barn?

/ Stefan

#1 - - Anonym:

Jag tog min mans efternamn när vi gifte oss för 5 år sedan snart. Jag tror att om vi nånsin skiljer oss och det slutar illa, med att jag blir sårad eller dylikt, så skulle jag byta tillbaka till mitt flicknamn. Skulle inte kännas bra att ha "hans" efternamn då. Men om det slutar med skilsmässa där vi är på god fot med varandra skulle jag definitivt behålla namnet för att heta samma som våra tre barn:-)

#2 - - Sanna:

Min exman tog mitt efternamn. När han senare lämnade mig för en ny och gifte om sig, behöll han fortfarande mitt namn som mellannamn. Han la till hennes namn som efternamn och försökte lägga till MITT efternamn som mellannamn även för sin nya fru!

#3 - - Madelein Larsson Wollnik:

Jag har dubbla efternamn eftersom jag har barn sedan tidigare som har mitt efternamn, barnen som föddes efter att vi gifte oss fick exmakens. Jag kommer därför behålla bägge namnen även i fortsättningen.

#4 - - Anonym:

Idag är det populärt att behålla sina respektive efternamn vid ev äktenskap, många väljer det pga av yrke osv. Vid skilsmässa beror det nog lite på hur man har det med karriär osv, har man gjort sig känd under ett visst namn behåller man nog gärna det. De flesta i min vän krets har vid skilsmässa tagit tillbaka sitt flick/pojk efternamn. När man är sambo är det naturligt att barnen har ett annat efternamn än den ena föräldern, det är inget konstigt.

#5 - - T:

Min pappa tog min mammas namn. Var första året män fick göra det. Efter skilsmässan heter han fortfarande mammas efternamn. Mina barn heter dock samma som deras pappa. De är mina barn ändå oavsett efternamn.

#6 - - Dema:

Jag tog min exmans efternamn när vi gifte oss, behöll mitt som mellannamn. Tog sedan bort hans. Barnen heter samma som han. Den nya lillplutten kommer få sin pappas efternamn. Är mina barn även om vi inte delar efternamn

#7 - - Lina:

Nyfiken i en strut men varför ville du skilja dig? Ni vErkar ju haft ett toppenliv tillsammans.

#8 - - Elin:

Till @sanna: Hur sjukt? Det borde inte ens va tillåtet! Och varför skulle nya frun vilja ha ditt efternamn!? Vilket konstiga människor det finns!😉
Hoppas du kommit vidare och kunnat lägga din exman bakom dig!👍

#9 - - Alexandra Rae:

Jag har behallit min dotters Pappa's efternamn efter vi skiljt oss. Jag vill helst ha samma namn som min dotter. Tucker ocksa det kanns lite konstigt att byta tillbaka. Far val se nar min dotter blir lite aldre.

#10 - - Johanna:

När vi gifte oss bytte både jag och min man efternamn till ett namn som han hade några led bak i släkten. Skulle vi skilja oss skulle jag inte byta tillbaka då jag hade ett av de vanligaste efternamnen, Karlsson. Min man hade också ett av de vanligaste, Nilsson, men jag tror faktiskt att han iaf hade funderat ordentligt på att byta tillbaka. Hade jag valt mellan att byta tillbaka mellan två rätt vanliga namn (som jag tycker Lagergren oxh Lindström är) hade jag nog också bytt tillbaka.

#11 - - Malin:

Jag tycker du ska gå på din magkänsla. Vill du tillbaka till ditt efternamn, så kör på det.
Ett annat efternamn gör inte dina barn mindre dina ❤️
Gå på din egen känsla. Vill du inte heta Lagergren längre så byt bara.
Kram!

#12 - - Carina:

Jag bytte som sagt efternamn vid vårt bröllop, men är änka sen 5 år, men funderingar att ta mitt flicknamn kommer upp ibland. men behåller nog det jag har ,för det första så är det ovanligt enbart 8 st i hela sverige har samma, eftersom det är ett släktnamn,men å andra sidan var mitt flicknamn också ovanligt. men som sagt tankar finns.

#13 - - Jessica:

Hej! Trevlig blogg.
Jag tog mina barns fars efternamn när vi gifte oss, behöll det efter att vi separerat. Har gift om mig, men behåller namnet ändå. Två skäl:
Barnen heter så och jag har skapat mig en identitet med namnet i mitt yrke.
Min nuvarande man har inga problem med det, barnens far tyckte det var ok att jag behåll namnet även efter nytt giftemål.
Jag tror det är en smaksak, det ska kännas rätt för dig. Vad alla andra tycker är ganska ointressant egentligen, gå på din känsla. Barnen är dina barn alldeles oavsett vad du heter (nu talar jag emot mitt eget argument ;) )
Lycka till med ditt val.
//Jessica

#14 - - Felicia:

Är inte gift men fick en dotter för 13 veckor sedan med min sambo. Båda har ovanliga efternamn och vi kunde inte bestämma oss vilket namn vi tyckte var finast, och i och med den nya banklagen som gick igenom förra helgen då det är okej med dubbelefternamn kör vi med det. Dottern har alltså båda våra efternamn och vi kommer också ha dubbla när vi gifter oss. Skulle vi skilja oss tar vi bort varandras medan dottern heter båda!

#15 - - Felicia :

Namnlagen skulle det stå såklart!

#16 - - Anonym:

Jag och mina syskon har samma efternamn som mamma och pappa har ett eget, de är inte gifta. Men vi känner lika mycket samhörighet med vår pappa ändå. Sånt sitter ju inte i ett efternamn utan i relationen.

#17 - - Liv Ringström:

Jag kommer aldrig byta bort mitt namn, är inte gift och har inga planer på att gifta mig men mitt namn kommer vara mitt.

Min mamma, tog pappas efternamn när dom gifte sig och hon tänkte först byta tillbaka till sitt födelsenamn när dom skildes men sen sa hon de att hon hetat Ringström längre än Johansson så hon behöll pappas vilket inte är konstigt då vi alla femtioelva barn och barnbarn heter det och som hon säger har hon hetat det längre än vad hon haft sitt födelsenamn.

#18 - - Jeanette:

Jag lade till min nu ex-mans efternamn när vi gifte oss och har behållit det som skild. Båda våra namn är ovanliga men vår dotter har bara min ex-mans efternamn. Jag vill heta samma som min dotter och så länge min ex-man och jag är vänner så behåller jag gärna hans efternamn. Men gå på din magkänsla och välj utifrån det. Lycka till!

#19 - - Marie:

Jag sitter i samma situation som dig just nu. Läste ditt inlägg igår och det högg verkligen till i hjärtat och fick mig att fundera vidare. Skrev ett inlägg i min blogg om det och länkade till din blogg (hoppas det är okej). Nu vill ju min fd att jag ska ha kvar namnet med stolthet för det var ett val vi har gjort här i livet. Men jag vet inte. Känner att skilsmässo-tiden (dvs fram till december) får bli min betänketid på efternamnet också!

#20 - - O.:

Du har fått många kloka svar tycker jag. Det är bara att gå på känsla som gäller. Och oavsett om du byter efternamn är du ändå alltid pappa till dina barn.

Mina föräldrar var aldrig gifta, så jag har alltid haft mitt efternamn efter min mamma = det namnet hon tog i och med giftermålet med min (halv)brors pappa, innan jag kom till.
Det tyckte min pappa var jobbigt och tryckte upp namnlappar när jag var liten till och med med sitt efternamn med mitt förnamn, trots att jag inte hette som han.
Men nej, det var inte så dramatiskt som det låter ;) , och jag ville verkligen aldrig byta, då det efternamn jag har är så ovanligt och passar så bra med mitt förnamn.

Har dock funderat på senare år att lägga till det, då han gick bort när jag var 11 år, som att föra ett arv vidare på något litet sätt. (Har inga barn själv, men bara för min egen känslas skull kanske)
Men näe, dubbel-efternamn verkar bara jobbigt tycker jag, så jag hoppar nog det.

Som någon också skrev så blir eller är man ju ofta en identitet med sitt namn. Och jag kan då helt förstå om du vill byta tillbaks till ditt förra namn, du har ju ändå bara hetat Lagergren i några år.
Äsch, det kanske lät fel det där sista, men du förstår nog vad jag menar. Hur som: Gör som du känner. :)

#21 - - Claudio:

Hmm svårt. Jag har svårt att säga vad jag skulle göra då men jag TROR att jag skulle ta tillbaka mitt eget.

#22 - - Lotta:

Jag behöll mitt efternamn. just för att alla i familjen heter samma. Ha haft funderingar på att byta men jag behåller nog det jag har.

Ha det bäst!

#23 - - beccalundin.blogg.se:

Många bra svar har du fått.
Gå på din magkänsla säger jag.

#24 - - Millan:

Hej.
Blir lite småsur när jag läser att han behöll mitt namn - när man gifter sig och väljer ett av namnen anser jag att namnet tillhör båda ! Man kan inte bara "låna ut" sitt efternamn på önskad tid..

Vad gäller dig Stefan, gå på din magkänsla ! Min mamma behöll pappas namn när de skiljde sig då hon kände att det var den hon var, ingen tvekan om saken. Min pappa här däremot på senare år bytt till sin mammas flicknamn, detta samtidigt som farmor och farfar gjorde det.

#25 - - Pernilla Andersson:

Jag tycker att man ska ha mannens
Jag tog min makes.
Och om vi inte gift oss när vi fick barn så skulle vår son heta min makes namn..
Men har ni ett taget namn eller hur det är så kan barnen ha det.
Men jag förstår att det är svårt när man skiljer sig..

#26 - - Malin:

Ett namn är "bara" ett namn, ja så länge man inte vill resa in i USA med sina barn förstås... det fick vi lära oss the hard way när mamma första gången reste över med oss 4 barn och vi hade pappas efternamn medan hon hade tagit tillbaka sitt flicknamn. Det var inte lätt det. Men i alla andra sammanhang tror jag att hon är glad att hon har tagit tillbaka sitt eget släktnamn. Jag har pappas efternamn men mammas är lättare att stava/uttala så kommer byta nästa gång mitt pass går ut.

#27 - - Jessica Högberg:

Svår fråga!

#28 - - Fröken Träd:

Jag har kvar min mans efternamn. Delvis för att min dotter också heter det, men också för att mitt nya efternamn är lite ballare än mitt tidigare. Heter numera Gripenhjärta, tidigare Dahl. Känner mig dessutom som en Gripenhjärta, :-) Så jag kommer med all säkerhet att behålla det!

#29 - - Jessika J:

Jag tycker att du ska byta tillbaka. Du känner dig ju själv som en Lindström. Varför ska du ha kvar hennes efternamn? Är det över så är det!
Jag är kvinna och har inte samma efternamn som mina barn. Inga problem alls! Vill dom byta nån gång så går ju det att lösa:-)

Lycka till med allt:-)🌸

#30 - - Helena:

Svårt med efternamn! Jag har ett vanligt -son namn men min sambo är arab och har ett fint men utländskt efternamn. Pga all vardagsrasism kommer vi nog ha båda efternamnen till både oss och ev barn i framtiden... Sen kanske det blir att ett används mer, vi får se. Den nya namnlagen kommer iaf lägligt för vår del!